همه چیز در مورد مصرف بیش از حد و عوارض پروتئین
بسیاری از افراد به این باورند که مصرف پروتئین برای بدن مفید است، اما محدودیتهای مصرف آن را در نظر نمیگیرند. مصرف بیش از حد پروتئین عوارضی دارد که نباید از آنها غافل شد. در ادامه به آثار مصرف بیش از حد پروتئین بر بدن اشاره میکنیم که این اطلاعات را برای شما آماده کردهایم. […]
بسیاری از افراد به این باورند که مصرف پروتئین برای بدن مفید است، اما محدودیتهای مصرف آن را در نظر نمیگیرند. مصرف بیش از حد پروتئین عوارضی دارد که نباید از آنها غافل شد. در ادامه به آثار مصرف بیش از حد پروتئین بر بدن اشاره میکنیم که این اطلاعات را برای شما آماده کردهایم.
عوارض مصرف بیش از حد پروتئین
اگرچه بدن قادر است کربوهیدراتها را به شکل گلیکوژن در عضلات و کبد ذخیره کند و چربیهای اضافی را به عنوان چربی ذخیره نماید، اما نمیتواند پروتئین اضافی را به صورت ذخیره کند. به عبارت دیگر، بدن قادر به ذخیره پروتئین بیش از حد نمیباشد. در صورتی که شما ورزشکاران و مربیان عزیز هستید، اگر بدانید مصرف بیش از حد پروتئین میتواند تا چه اندازه مشکلآفرینی کند، از مصرف بیش از حد پروتئین خودداری خواهید کرد. در گذشته، فکر میشد که حداکثر میزان مورد نیاز پروتئین برای بدن، ۰٫۸ گرم برای هر کیلوگرم وزن بدن است. میزان بیشتر از این به عنوان خطرناک در نظر گرفته میشد.
عوارض مصرف پروتئینهای اضافی
رژیم غذایی پرپروتئین میتواند منجر به دهیدراسیون (کمبود آب) در بدن شود. مقادیر اضافی اوره که با مصرف پروتئینهای زیاد همراه است، باید توسط کلیهها دفع شوند. این اوره میزان زیادی از آب را از طریق ادرار با خود دفع میکند. در برخی ورزشکاران، مصرف بالای پروتئین میتواند منجر به نقرس شود که به دلیل افزایش سطح اوریک اسید در خون ایجاد میشود. همچنین، در برخی ورزشکاران، مصرف زیاد پروتئین ممکن است منجر به کمبود کلسیم شود. آخرین تحقیقات نشان داده است که برای حفظ سلامت و جلوگیری از بیماریها، یک فرد معمولی نیاز به حداقل ۰٫۸ گرم پروتئین برای هر کیلوگرم از وزن بدن خود دارد.
بدن و پروتئینهای اضافی در رژیم غذایی، چه اتفاقی میافتد؟
وقتی پروتئینها به میزان بیشتر از نیاز برای رشد بافتها، رشد کلی بدن یا حفظ و ترمیم بافتها استفاده میشوند، اسید آمینههای اضافی آنها تجزیه میشوند. به عبارت دیگر، نیتروژن به اوره تبدیل و سپس دفع میشود. همچنین، اسید آمینه کربنی هم به دو صورت استفاده میشود؛ یا برای تولید انرژی مصرف میشود، یا به صورت چربی ذخیره میشود. ورزشکاران قادر به ذخیره اسیدهای آمینه اضافی نیستند. با توجه به نتایج تحقیقات جدید، میزان مورد نیاز پروتئین بدن به میزان مصرف آن توسط بدن وابسته است. یک ورزشکار حرفهای میتواند تا ۵ گرم پروتئین برای هر کیلوگرم وزن خود مصرف کند.
خطرات ناشی از مصرف زیاد پروتئین و غذاهای پروتئینی بسیار پرچرب چیست؟
رژیمهای غذایی پرچرب، خطر بروز بیماریهای قلبی-عروقی را افزایش میدهند. مصرف زیاد چربی، به ویژه چربی اشباع که همراه با غذاهای پروتئینی حیوانی مانند گوشت قرمز، شیر پرچرب و انواع پنیرها است، باعث افزایش سطوح چربی خون و کلسترول، افزایش چربی در بدن، افزایش فشار خون و بروز بیماری کرونری قلب میشود. مصرف مقادیر زیاد چربی، به ویژه اگر در خانواده ورزشکار سابقه فشار خون بالا یا بیماریهای قلبی وجود داشته باشد، بسیار خطرناک است. فشار خون بالا به دلیل مصرف بیش از حد نمک که اغلب با مصرف زیاد پروتئینهای حیوانی همراه است، نه تنها منجر به افزایش وزن میشود، بلکه باعث شدن به عادتهای غذایی ناسالم نیز میشود.
سایر خطرات مرتبط با مصرف پروتئینهای اضافی
رژیم غذایی پرپروتئین ممکن است باعث دهیدراسیون (کاهش آب بدن) شود. مقادیر اضافی اوره که با مصرف پروتئینهای بالا همراه است، باید توسط کلیهها دفع شوند. این اوره میتواند حجم زیادی از آب را از طریق ادرار با خود دفع کند. در برخی ورزشکاران، مصرف بالای پروتئین میتواند منجر به بروز نقرس شود که علت آن مقدار زیادی اوره ناشی از مصرف پروتئین است. همچنین، در برخی ورزشکاران، مصرف زیاد پروتئین احتمالاً منجر به کاهش کلسیم در بدن میشود. به طور کلی، در مصرف پروتئین باید به عوارض مرتبط با پروتئین توجه کرد.
عوارض جانبی مرتبط با مصرف زیاد پروتئین:
- افزایش فعالیت کلیهها برای متابولیسم آمونیاک: مصرف زیاد پروتئین ممکن است باعث افزایش تولید آمونیاک در بدن شود و این باعث میشود کلیهها بیشتر کار کنند تا آمونیاک را تجزیه و دفع کنند.
- افزایش تولید ادرار برای دفع آمونیاک: به دلیل افزایش مقدار آمونیاک در بدن، تولید ادرار نیز افزایش مییابد تا این ماده زائده را از بدن دفع کند.
- افزایش دفع ادراری کلسیم: مصرف بیش از حد پروتئین ممکن است باعث افزایش دفع ادراری کلسیم شود که میتواند منجر به کاهش چگالی مواد معدنی استخوانی شود.
- افزایش دریافت چربی: بسته به نوع پروتئین مصرفی، افزایش مصرف پروتئین میتواند باعث افزایش دریافت چربی شود. برخی منابع پروتئین، مانند گوشت قرمز چرب، ممکن است مقدار زیادی چربی را در همراه داشته باشند.
به طور کلی، مصرف زیاد پروتئین ممکن است باعث ایجاد این اثرات جانبی شود. در نظر داشته باشید که میزان مصرف پروتئین باید با توصیههای بهداشتی و نیازهای بدن هماهنگ شود.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید